De radio heeft het zwaar. Vroeger was dit het populairste medium, omdat mensen niet alleen muziek luisterden, maar ook het nieuws volgden. Ook was het een vast ritueel van de dag. Naarmate de levens veranderden, werd er steeds minder naar de radio geluisterd. Een druk leven zorgde ervoor dat er geen tijd meer was voor bepaalde programma’s en het aanbod aanzienlijk veranderde. Ook moesten radiozenders vernieuwingen aanbrengen om er toch voor te kunnen zorgen dat mensen nog altijd naar de zender bleven luisteren. Je kunt je daarom afvragen wat de toekomst van de radio kan zijn.

De veranderingen door de jaren heen

De toekomst van de radio kan als het ware twee kanten op gaan. Doordat steeds minder mensen een fysieke radio in huis hebben staan, moesten de zenders zich in eerste instantie richten op de mensen die in de auto zaten. Gedurende de spits is het immers een goede afleiding om naar het geklets van DJ’s te luisteren en tussendoor mee te kunnen zingen met muziek. Maar ook hier komt verandering in. Mensen zitten geen uren meer in de auto, maar gaan vaak op de fiets of met het openbaar vervoer.

Geen complete verdwijning

Echter blijft het niet bij een gehaast leven. Steeds minder mensen hebben een goede concentratie voor verschillende radioprogramma’s. De praatprogramma’s verdwijnen hierdoor en het gaat voornamelijk nog om muziek. Een echt voortbestaan met een fysieke radio lijkt er daarbij niet in te zitten. Online is er echter wel een grote kans dat de meeste radiozenders het gaan overleven. Door mee te groeien met de luisteraars zal radio dus nooit helemaal verdwijnen. Daarnaast komen er regelmatige retro dingen terug als trend, dus wie weet gaat de radio wel weer terugkomen zoals we het gewend zijn. Voor nu is het anders.


administrator